Az 1526. évi mohácsi csata "árnyékseregei" Budapest, 2017 - Botlik Richárd

A 2017 októberében, pdf formátumban megjelent e-book teljes szövege olvasható, korlátlanul másolható, letölthető

A rác sereg

 

I. Ferdinánd 1527 februárjában írt a laibachi püspöknek, hogy jó lenne Radics Bosicsot[1] és Bakics Pált[2] átcsábítani az ő oldalára János királytól.[3] A szerbek – azaz rácok – kiváló fegyverforgató vitézek hírében álltak, pár száz fős szabad csapataikat ott találni majd’ minden kisebb-nagyobb Mohács utáni csetepatéban. „A Deli-Radics nevű átkozott a környéken portyázók közül 3-400 embert élve elfogott, mintegy ötszázat pedig levágott, s általában az utakat elállva, a bárhonnan jövőket vagy foglyul ejtette, vagy leölte.”[4] A rác naszádosok kapitányaként 1527. január 16-án rajtaütött egy török csapaton, 76 embert megölt és 15 katonát foglyul ejtett Pétervárad közelében.[5] Szintén a szabadcsapatok közé sorolandó Keglevics Péter[6] jajcai bán és Beriszló Péter[7] szerb despota serege is. Mindközül kétségtelenül Ivan Nenad volt a legkarizmatikusabb vezető. Nenad – más néven Črni – 1526-ban megvédte Szabadkát Ibrahim nagyvezír Szeged felől déli irányba haladó seregével szemben.[8] A magyar történettudományban „Fekete Ember” vagy Cserni Jován „cár” néven emlegetett, a magát félistennek tartó Ivan Nenad a török hódítás miatt menekülő szerb parasztokat összegyűjtötte, és öntörvényű hadsereget kovácsolt belőlük. (Néhány túlzó adat megjelent a régebbi magyar történetírásban e hadsereg létszámáról, melyet még az 1930-as években is 30 ezer főre taksáltak. Ezt az adatot Szakály Ferenc meggyőzően helyesbítette.)[9] Črni részt vett Szapolyai vajda tokaji részországgyűlésén, majd 1526 októberében több sikeres akciót hajtott végre a török ellen. A szerémségi Duna szakaszon hadseregével megszállta az üresen hagyott Bács várát, és Futaknál átkelve Cserődöt és Bánmonostort bevette a törököktől. Mivel Szapolyai nem kívánt több támadást intézni sem a török, sem Ferdinánd főherceg ellen, Črni a Habsburg-hű pozsonyi udvarhoz pártolt, és fosztogatásaival jelentősen lekötötte, megosztotta János király hadseregét. Perényi Péter a Maros vidékén összecsapott Črni Jovannal, de a csatából ez utóbbi került ki győztesen. 1527. június 15-én János király másik hadvezére, a vidéket jól ismerő Czibak Imre a Maros-folyóhoz közeli Sződnél szétverte Črni Jovan paraszthadseregét.[10] A Bácskába szorult rác hadúr Szeged kifosztása közben, július 22-én megsebesült. A sebeitől legyengült „Fekete Ember” fejét ekkor vágta le Török Bálint. Georg von Lokschau, Ferdinánd király krakkói követe 1527. augusztus 12-én jelentette Leonhard Harrach kancellárnak, hogy a lengyel udvarban tartózkodó Antonio de Rincon francia követ akkora örömöt érez Črni halála felett, mintha Szapolyai katonái magával a török szultánnal végeztek volna.[11] Črni serege ezután feloszlott.[1] Radics közvetlenül Mohács előtt átállt szerb katona, akit a török hadvezetés jól ismert. Valószínűleg az átállása miatt nevezhette „Deli”-nek, azaz bolondnak Szülejmán. Szülejmán szultán naplója. Török történetírók I. i. m. 320.

[2] Ferhád pasa egykori barátja, a szultáni tanács egyik tagja volt. Mohács előtt átszökött Magyarországra. Kulcsár: A Jagelló-kor i. m. 214.

[3] ÖStA. HHStA. Ungarische Akten Allgemeine Akten Fasc. 3. Konv. B. 81.

[4] Szülejmán szultán naplója. Török történetírók I. i. m. 320.

[5] Szalay: Adalékok i. m. 33.

[6] ÖStA. HHStA. Ungarische Akten Allgemeine Akten Fasc. 4. Konv. A. 33.

[7] Szerémségi főkapitány, aki Črni Jovan szövetségeseként támadta meg a szerémségi török helyőrségeket. 1527 elején csapataival elfoglalta Valkóvárt, Borót és Erdődöt. Barta: Az elfelejtett hadszíntér i. m. 4.

[8] Uo. 3.

[9] Szakály Ferenc: Honkeresők. (Megjegyzések Cserni Jován hadáról.) Történelmi Szemle 22. 1979. 1. sz. 227-234.

[10] Barta: Az elfelejtett hadszíntér i. m. 9.

[11] ÖStA HHStA Ungarische Akten Allgemeine Akten Fasc. 5. Konv. B. 75-81.

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 44
Heti: 182
Havi: 401
Össz.: 121 900

Látogatottság növelés
Oldal: Külhoni "árnyékseregek" (2) A rác sereg
Az 1526. évi mohácsi csata "árnyékseregei" Budapest, 2017 - Botlik Richárd - © 2008 - 2024 - mohacsicsata.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »